ترک اعتیاد در دخانیات به مواد مخدر به روند درمان روانی یا پزشکی اعتیاد به مواد مخدر مانند تریاک،هروئین،کوکائین و برخی داروها اطلاق می شود در کلینیک ها و کمپ های ترک اعتیاد در دخانیات از روش های درمانی مختلفی برای درمان استفاده می شود که این روش درمانی با توجه به ماده اعتیاد آور و شدت اعتیاد فرد مصرف کننده متفاوت است.09128033153-دکتر خانم دمیرچی
ترک اعتیاد در دخانیات روش های مختلفی دارد و در واقع ترک هر مخدری هم روش خود را دارد. از مهم ترین کارها در ترک اعتیاد استفاده از کمک روانپزشک متخصص است.
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان ترک اعتیاد مواد مخدر دخانیات مشاوره بگیرید.
برای این که درباره ی ترک اعتیاد و درمان بیماری مزمن اعتیاد بدانیم، ابتدا باید با “اعتیاد” به خوبی آشنا شویم. اعتیاد یکی از بیماری هایی است که این روزها در حال همه گیر شدن است. بسیار از عزیزان و نزدیکان ما
درگیر این بیمار خاموش می شوند و برخی از آن ها نمی توانند از آن نجات پیدا کنند. در ادامه به بررسی بیشتر این مشکل می پردازیم.
هنگامی که فرد نمی تواند یک عادت رفتاری را کنار بگذارد و یا یک ماده ی خاص را مصرف نکند، دچار اعتیاد شده است. اعتیاد آسیب های جسمی و روانی زیادی برای فرد به بار می آورد. کلمه ی اعتیاد تنها مربوط به سوء مصرف مواد مخدر، مثلا هروئین و کوکائین نمی شود. برخی افراد به انجام یک سری رفتارها اعتیاد دارند.
مثلا نمی توانند قمار نکنند، نمی توانند بیش از اندازه غذا نخورند و یا نمی توانند بیش از حد کار نکنند.
گاهی اوقات ممکن است فرد به علت یک مشکل جسمی یا روانی برای مدتی از داروی خاصی استفاده کند و بعد از برطرف شدن مشکلش، نتواند آن دارو را کنار بگذارد.
در این مورد هم فرد دچار اعتیاد شده است. اعتیاد در واقع یک بیماری مزمن قابل درمان است. بیشتر افرادی که معتاد به یک ماده یا رفتار می شوند، اولین بار آن را به صورت اختیاری و داوطلبانه استفاده کرده اند، اما در دفعات بعد اختیاری از خود نداشته و مجبور شده اند که آن کار را تکرار کنند.
فرق اعتیاد و سوء مصرف چیست؟
اعتیاد به مواد مخدر و سوءمصرف مواد با یکدیگر فرق دارند. سوءمصرف شامل مصرف بیش از اندازه و یا مصرف دوز بالای یک مواد مخدر است که می تواند به سلامت فرد و موقعیت اجتماعی او آسیب برساند. البته توجه داشته باشید که هر کسی که سوءمصرف مواد دارد، معتاد نیست. به فردی معتاد می گوییم که به انجام رفتار و یا مصرف یک نوع ماده ی خاص اعتیاد داشته باشد و نتواند آن را کنار بگذارد.
مثلاً فردی که یک شب مقدار زیادی الکل می نوشد، عوارض جانبی آن را به جان می خرد و در کنار آن سرخوشی زیادی را هم تجربه می کند. نمی توان به این فرد گفت که دچار اعتیاد شده است، مگر به طور پیوسته و در شب های متوالی به دنبال چنین سرخوشی، این میزان الکل را مصرف کند و به عوارض آن توجهی نکند. همان طور که گفته شد، افراد می توانند به برخی رفتارها هم اعتیاد پیدا کنند. برخی اعتیادهای رفتاری عبارت اند از:
کسی که اعتیاد دارد، سوءمصرف ماده یا رفتار را ادامه می دهد و درگیر آسیب های بلند مدت آن می شود.
آسیب ها و نشانه های اعتیاد چیست؟
اعتیاد باعث ایجاد علائمی مختلفی در افراد می شود که برخی از آن ها عبارت اند از:
پیشتر گفتیم که اعتیاد به مواد یک بیماری است و باید درمان شود. درمان این بیماری، ترک اعتیاد نامیده می شود. روش های مختلفی برای ترک اعتیاد در دخانیات وجود دارد که هر کدام از آن ها مناسب برای یک فرد و مخدری است که مصرف می کند. حضور یک متخصص روانپزشک برای تصمیم گیری در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترک اعتیاد ضروری است.
از آن جایی که اعتیاد یک بیماری مزمن است، نمی توان آن را چند روزه درمان کرد. هنگامی که فرد معتاد تصمیم به ترک می گیرد، باید طبق اصول خاصی پیش رود و به درستی گام بردارد. در ادامه به معرفی روش های مختلف ترک اعتیاد و معرفی آنها می پردازیم. توجه داشته باشید که درمان های ترک اعتیاد باید سه مسئله را پیوسته در برنامه ی خود رعایت کنند:
روش های ترک اعتیادی که در ادامه آورده می شوند، جزو روش های موفقیت آمیز بوده اند. بهترین و سریع ترین روش ترک اعتیاد برای هر کس متفاوت است. برای تعیین بهترین روش ترک اعتیاد باید شرایط فرد و ماده مخدر مصرفی مورد بررسی قرار گیرد و بهترین و سریع ترین روش برای او انتخاب شود.
یکی از روش های موثر در ترک اعتیاد، سم زدایی است. در این روش، همان طور که از نام آن می توان برداشت کرد، ماده ی اعتیاد آور از بدن فرد خارج می شود. در نتیجه سم زدایی اثرات ماده ی مخدری که در بدن متابولیزه شده است، کاهش پیدا می کند. این کار در شرایطی ایمن و بدون خطر انجام می شود.
انتخاب این روش به عوامل مختلفی وابسته است. اگر فرد بخواهد سم زدایی را انتخاب کند، باید پزشک او با بررسی شرایط فرد این روش را تأیید کند. همچنین شرایط روانی فرد در انتخاب این روش بسیار مؤثر است. از طرفی میزان وابستگی یکی دیگر از این عوامل است.
هدف دیتاکس یا سم زدایی جلوگیری از وخامت علائم ترک اعتیاد است. هنگامی که فرد معتاد مصرف ماده ی مخدر خود را به طور ناگهانی کنار می گذارد، بدن او علائمی از خود نشان می دهد که می تواند فعالیت های روزانه ی او را مختل کند. شدت بروز این علائم بستگی به میزان مصرف فرد دارد. هر کسی تجربه ی متفاوتی از این روش دارد، زیرا ترک مواد بستگی به نوع ماده و شدت اعتیاد دارد.
در سم زدایی از داروهایی استفاده می شود که به فرد اجازه می دهند سختی کمتری در طول فرایند بکشد. برای بیشتر مواد مخدر، معمولاً چندین رو تا چند ماه طول می کشد تا علائم ترک اعتیاد برطرف شود. مدت زمانی که فرد این علائم را نشان می دهد به موارد زیادی بستگی دارد که عبارت اند از:
آیا می توان در منزل سم زدایی کرد؟
سم زدایی در منزل ممکن است سبب مرگ شود. در صورتی که این فرایند تحت نظر پزشک صورت نگیرد، می تواند سبب تسنج، دهیدراتاسیون یا از دست دادن آب بدن و شوک شود. اگر انتخاب فرد سم زدایی باشد، چه در خانه و چه در مرکز و کمپ ترک اعتیاد، حضور تیم متخصص و کادر درمان ضروری است.
می خوای مصرف مواد مخدر رو ترک کنی؟ مشاوره بگیر
عوارض سم زدایی کدام اند؟
با وجود این که سم زدایی با هدف کاهش و تخفیف علائم ترک مواد انجام می شود، عوارض و علائمی برای بیمار به همراه می آورد. علائم سم زدایی مواد مخدر عبارت اند از:
روش سریع و فوق سریع سم زدایی مواد مخدر از بدن در مدت زمان کوتاه تری نسبت به سم زدایی عادی صورت می گیرد. این روش در مدن زمان کوتاه تری مواد مخدر را از بدن می زداید و علائم ترک را تخفیف می دهد.
سم زدایی سریع گران قیمت و در عین حال خطرناک است. در این نوع دیتاکس، بیمار بیهوش می شود و داروهایی به بدن او تزریق می گردند که جانشین مواد مخدر می شوند. این روش بیشتر برای کسانی کاربرد دارد که معتاد به هروئین و مسکن ها هستند. خطرات این روش از مزایای آن بیشتر هستند و انجام آن معمولاً توصیه نمی شود. سم زدایی سریع ممکن است باعث موارد زیر شود:
سم زدایی فوق سریع در چند ساعت انجام می شود و معمولاً ۱ نفر از هر ۵۰۰ نفر جان سالم به در نمی برند. همچنین به یاد داشته باشید که سم زدایی اولین مرحله ی ترک اعتیاد است و باید مراحل دیگر به طور پیوسته انجام پذیرند.
اولین مرحله از ترک اعتیاد سم زدایی است که در طی آن مواد مخدر از بدن زدوده می شود. سم زدایی باعث می شود که عوارض و علائم ترک اعتیاد کمتر شود. سم زدایی در منزل و بدون نظارت پزشک می تواند منجر به مرگ فرد شود.
در این درمان به مصرف کننده اجازه داده می شود با مشکلات و درگیری های ذهنی خود روبه رو شود. امروزه از این درمان به طور گسترده استفاده می شود. CBT به بیمار این امکان را می دهد تا زوایای مختلف اعتیاد را ببیند و با مشکلاتی که این بیماری برای او پدید آورده است روبه رو شود.
وقتی که یک فرد معتاد با عواقب بیماری خود آشنا شود و با روند آن به خوبی آشنا باشد، بهتر می تواند به ترک آن بیندیشد. این درمان به معتادان کمک می کند افکار منفی خود را بشناسند و با آن ها مقابله کنند.
یکی از دلایل رفتن به سمت مواد مخدر، خاموش کردن این افکار منفی در سر فرد است. فرد برای این که به این افکار اجازه ی ورود به سرش را ندهد، به مواد مخدر روی می آورد. در صورتی که مشکل اصلی فرد کشف شود و حل شود، فرد دیگر نیازی به استفاده از مواد مخدر نمی بیند، از این رو فرایند ترک موفقیت آمیز خواهد بود. در واقع با این درمان می تواند مشکل را از ریشه حل کند.
این افکار منفی معمولاً دلیل ایجاد افسردگی و یا اختلالات روانی دیگر در کنار اعتیاد هستند. این اختلال ها هم باعث مصرف بیشتر مواد شده و اعتیاد را تشدید می کند. در این موارد معمولا به متخصص نورولوژی یا روانشناس نیاز است.
علاوه بر این فرد فشارهای روانی زیادی را در طول فرایند ترک تحمل می کند. در اکثر موراد هم فرد با مشکلات عاطفی و خانوادگی که در اثر اعتیاد برای فرد ایجاد شده است، دست و پنجه نرم می کند. صحبت با روانپزشک در این دوره و هدایت فرد در یک مسیر روحی درست، بسیار کارامد خواهد بود.
روش هایی که درمان رفتاری شناختی به کار می گیرد شامل موارد زیر هستند:
چیزی که باعث می شود معتادان به سوی مصرف مواد بروند و پاک نمانند، تحریک ذهنی است. معمولاً معتادان با یک سری عوامل، تحریک به مصرف مجدد می شوند. درمان شناختی رفتاری به معتادان می آموزد که با این عوامل مقابله کنند. این کار از سه طریق انجام می پذیرد که عبارت اند از:
داروها ترک اعتیاد را تسهیل می کنند. بسیاری از افرادی که تصمیم به ترک اعتیاد می گیرند، روی تصمیم خود نمی مانند چون نمی توانند با علائم ترک مواد کنار بیایند. داروهای خاصی هستند که این حالات را تخفیف می دهند و ترک را برای فرد آسان تر می کنند.
داروهایی که برای ترک اعتیاد استفاده می شوند ممکن است برای بیماران سرپایی و یا بیماران بستری شده در مراکز ترک اعتیاد تجویز شوند. دوز مناسب هر بیمار با بیمار دیگر متفاوت است تا بهترین اثربخشی در ترک مواد حاصل شود. داروهای مختلفی در برنامه ی درمانی ترک مواد مخدر استفاده می شوند و هر کدام اثر خاصی دارند. این داروها عبارت اند از:
ترک اعتیاد با بنزودیازپین
این دارو میزان اضطراب و استرس فرد را کاهش می دهد. اضطراب از عوارض معمول ترک مواد اعتیادآوری چون کوکائین و افیون هایی چون هروئین و تریاک است. این دارو اثر آرام بخش دارد. پزشکان در تجویز این دارو احتیاط زیادی به خرج می دهند، زیرا خود آن اعتیادآور است.
ترک اعتیاد با داروهای ضد افسردگی
بدون مصرف مواد اعتیارآور، فرد معتاد احساس غمگینی و افسردگی می کند. زیرا سطح هورمون های شادی آور در او بدون مصرف مواد پایین است. از آن جایی که برای مدت طولانی برای شادی فرد به مواد وابسته بوده، کمی طول می کشد تا مغز فعالیت طبیعی و عادی خود را بازیابد.
داروهای ضدافسردگی چون سرترالین و فلوکستین، می توانند جایگزین خوبی برای مواد باشند. تا زمانی که مغز فعالیت عادی خود را برای شاد بودن به دست آورد، این قرص ها می توانند به او کمک زیادی بکنند.
ترک اعتیاد با قرص B۲
قرص b۲ (بوپرنورفین) که با نام تجاری نالوکسان شناخته می شود، از آلکالویئد های گیاه خشخاش بدست می آید. هرچند این قرص برای ترک اعتیاد استفاده می شود، اما خود جزء مواد مخدر نیمه صنعتی دسته بندی می شود.
از قرص b۲ برای ترک اعتیاد به عنوان جایگزین ترامادول و متادون استفاده می شود. استفاده دیگر از این دارو برای رفع دردهای حاد و مزمن است. قرص ب۲ عمدتاً بصورت قرص زیرزبانی یا تزریق تجویز می شود.
متادون در دسته شبه داروی مخدر صنعتی و آزمایشگاهی قرار دارد. این دارو عمدتاً برای درمان اعتیاد به مواد مخدر شبه افیونی مثل هروئین، مورفین و کدئین به کار می رود. در فرایند ترک از قرص و شربت متادون برای مهار بیماری و جلوگیری از عوارض ترک استفاده می شود.
همراهی نام قرص کلونیدین و ترک اعتیاد به گوش بسیار از ما رسیده است. این دارو انقباضات عضلانی، دردها و گرفتگی ها، عرق کردن و اضطراب را کاهش می دهد. کلونیدین همچنین از تشنج و لرزش هم جلوگیری می کند.
این روش ترک اعتیاد را می توان برای ترک الکل و مواد مخدر به کار برد. این روش یک روش گروهی ترک اعتیاد است که به بیمار کمک می کند نسبت به آسیب ها و پیامدهای اعتیاد شناخت پیدا کند. پیامدهای اعتیاد می تواند شامل پیامدهای اجتماعی، عاطفی، روانی و جسمی باشد.
روش ۱۲ قدم ترک مواد در دخانیات با پذیرش آغاز می شود و بعد از آن نوبت تسلیم شدن به یک قدرت بالاتر است. بعد از آن نوبت به مشارکت پیوسته در ملاقات های گروهی است. در این گروه ها افراد به دور هم جمع می شوند و همدیگر را حمایت می کنند.
انجمن معتادان گمنام یا NA یک نهاد خودجوش و مردمی است. این انجمن توسط افرادی که درگیر اعتیاد بوده اند و از آن نجات پیدا کره اند، پایه گذاری شده است. هدف از ایجاد این انجمن حمایت از سایر معتادان برای رهایی از چنگال اعتیاد است. عضویت در جلسات NA این انجمن رایگان است و هر کسی که بخواهد از شر اعتیاد نجات پیدا کند، می تواند در این گردهمایی ها شرکت کند.
در درمان اعتیاد با شوک، از شوک الکتریکی با ولتاژهای متغیر بر روی مغز استفاده می شود. شوک الکتریکی برای درمان بسیاری از اختلالات روانی که معمولاً در آنها افکار خودکشی هم وجود دارد، استفاده می شود. برخی از این اختلالات عبارت اند از دوقطبی، افسردگی شدید و اسکیزوفرنی. برخی از این اختلالات باعث اعتیاد می شوند و درمان این ها یکی از گام های مهم در ترک اعتیاد است. ترک مواد با شوک الکتریکی از روش های جدید ترک اعتیاد است.
چه غذاهایی برای ترک اعتیاد مناسب است؟
این که در زمان ترک اعتیاد چه غذاهایی باید بخوریم، می تواند تأثیر بسزایی در روند ترک و مدت زمان سم زدایی داشته باشد. تغذیه ی مناسب می تواند علائم و عوارض ترک اعتیاد را کاهش دهد. بیشتر افراد حین ترک اعتیاد به استفاده از مکمل ها و ویتامین ها توجه می کنند. اما دقت داشته باشید که فقط استفاده از ویتامین ها مهم نیست، بلکه مصرف فیبر و سبزیجات هم در این مسیر نقش پررنگی دارد. آنتی اکسیدانت های موجود در میوه و سبزیجات تعیین کننده و اثرگذارند.
از میان ویتامین ها، ویتامین های گروه B کمک کننده و مهم اند. همچنین مواد معدنی همچون منیزیم و سلنیوم هم در زمان ترک اعتیاد لازم و ضروری هستند. برای اینکه فرد دچار آسیب نشود، بهتر است مصرف پروتئین او در زمان ترک مواد منظم و کافی باشد. بنابراین مصرف کافی گوشت ضروری است.
هر کدام از موادی که در ادامه معرفی می کنیم، روش مناسب خود را برای ترک دارند. برخی از آن ها روش ترک مشابه و برخی دیگر روش های ترک متفاوتی دارند.
شیشه یکی از محبوب ترین و خطرناک ترین مواد مخدر موجود در بازار است و در میان جوانان از شهرت بالایی برخوردار است. شیشه معمولاً با یک بار مصرف باعث اعتیاد می شود و سرخوشی ناشی از آن دیگر تکرار نخواهد شد. شیشه وابستگی بسیار بالایی ایجاد می کند و ترک آن بسیار دشوار است.
عوامل تعیین کننده در ترک شیشه شامل مدت زمان مصرف، سن مصرف، میزان مصرف و سایر موارد است. این ماده را می توان بلعید، استنشاق کرد، دود کرد و تزریق نمود. یکی از حادترین عوارض شیشه این است که باعث ایجاد حالت پارانوئیدی می شود. همچنین توهم های شدید برای او رقم می زند. از روش هایی که برای ترک شیشه استفاده می شود، سم زدایی است. لازم به ذکر است که شیشه از سخت ترین مواد برای ترک می باشد و نیازمند تیم متخصص برای ترک است.
هروئین از مشتقات مورفین است که به مراتب قوی تر می باشد و وابستگی بیشتری در فرد ایجاد می کند. هروئین معمولا ترک بسیار سختی دارد و در بیشتر کمپ های ترک اعتیاد از روش متادون برای ترک هروئین استفاده می شود. اما متادون خود باعث اعتیاد می شود. روش بهتری که برای ترک مورفین و هروئین استفاده می شود، سم زدایی است.
کراک از مواد محرک است و باعث بالاتر رفتن فعالیت مغز می شود. این ماده مستقیماً بر دستگاه عصبی مرکزی اثر می گذارد و این یعنی فاجعه. این ماده مخدر بسیار مخرب است و اثرات جبران ناپذیری بر روی مغز می گذارد. برای ترک این ماده علاوه بر درمان رفتاری شناختی، سم زدایی آهسته هم باید صورت گیرد.
مصرف کوکائین با ایجاد حس سرخوشی (افزایش خلق و خوی شدید) باعث می شود مغز مقادیر بیشتری از مواد شیمیایی آزاد کند. اما، اثرات کوکائین بر سایر قسمت های بدن می تواند بسیار جدی یا حتی کشنده باشد.
ماریجوانا وابستگی جسمی بسیار کم اما وابستگی روانی بالایی دارد و به همین خاطر هم ترک آن ساده نیست. ماری جوانا به سادگی بر حافظه ی بلندمدت و کوتاه مدت فرد اثر می گذارد و این برای جوانان و نوجوانان اثر بسیار مخربی است. برای ترک ماری جوانا یا گل دارویی وجود ندارد و در واقع برای ترک گل، فرد بیشتر به مشاوره روانپزشکی و کمک روانشناختی دارد. همچنین درمان رفتاری شناختی می تواند بسیار کمک کننده و حمایت گر باشد.
حشیش یا کانابیس از دیگر مواد محرک اعتیادآور است. از مهم ترین قدم هایی که فرد برای ترک حشیش باید بردارد، داشتن آمادگی ذهنی است. در صورتی که مصرف کننده واقعاً بخواهد حشیش را ترک کند و اراده ی قوی برای این کار داشته باشید، دکتر روانپزشک می تواند به او کمک زیادی کند. ترک این ماده به سختی مواد دیگر نیست و تنها نیازمند یک اراده ی قوی و همچنین پایداری در پاک ماندن است.
ترک اعتیاد متادون
متادون دارویی است که برای ترک مواد مخدری همچون هروئین، مورفین و تریاک استفاده می شود. متأسفانه برخی تصور می کنند که متادون اعتیادآور نیست، اما این گونه است و متادون می تواند مانند مواد مخدر دیکر برای فرد اعتیاد ایجاد کند. بهتر است ترک اعتیاد به متادون با سم زدایی و درمان شناختی رفتاری انجام شود. زیرا علائم روانی نیاز به متادون بعد از ترک با فرد باقی می ماند.
ترک ترامادول
ترامادول یک مسکن ضد درد است. علاوه بر اثر تسکین دردی که دارد، نوعی نشاط و سرخوشی هم در مصرف کننده ایجاد می کند که سبب مصرف بیش از اندازه و گاهی اعتیاد به آن می شود. ترامادول را می توان در مدت زمان کمی ترک کرد. برای ترک این دارو در ابتدا باید دلایل کشش به این مخدر را در فرد پیدا کرد و سعی در برطرف کردن آن داشت. برای ترک این دارو حتما باید روان درمانی صورت گیرد.
تریاک و شیره یکی از رایج ترین مواد مخدر در ایران است. تریاک از گیاه خشخاش گرفته می شود. شیره تریاک هم از ترکیب سوخته تریاک و تریاک و جوشاندن و صاف کردن آن به دست می آید. یکی از رایج ترین روش ها برای ترک تریاک و ترک شیرده تریاک روش سم زدایی است.
سم زدایی تریاک تقریبا ۱۴ روز طول می کشد. بعد از سم زدایی مشاوره با روانپزشک، احتمال ترک موفقیت آمیز را بیشتر می کند. همچنین از روش های ترک تدریجی، ترک با کمک دارو و روش های سنتی هم برای ترک این ماده مخدر استفاده می شود.
بسیاری از افراد در روش ترک اعتیاد در منزل برای ترک تریاک و شیره استفاده می کنند. بهتر است بدانید که فرایند ترک مواد باید زیر نظر پزشکان و روانپزشکان متخصص انجام شود و ترک اعتیاد در منزل می تواند خطرناک باشد و حتی گاهی منجر به مرگ فرد شود.
drug-rehabilitationداشتن حمایت روانی یکی از مهم ترین عوامل در ترک اعتیاد موفق است.
راهنمای ترک اعتیاد مواد مخدر در دخانیات
اعتیاد به انواع مواد مخدر سنتی یا صنعتی و نیمه صنعتی می تواند اثرات مخربی روی سلامت فردی، زندگی شخصی و کاری و تحصیل فرد داشته باشد. البته اعتیاد تنها بر فرد معتاد تأثیر نمی گذارد و در واقع بلای جان خانواده و جامعه هم هست.
یعنی اعتیاد چیزی شخصی نیست. اعتیاد یک فرد مستقیماً روی زندگی همسر و فرزندان و خانواده درجه یک فرد تأثیر می گذارد. یکی از عوارض اعتیاد طلاق است و این به معنای از هم پاشیدن بنیان خانواده است.
منظور اینکه ترک اعتیاد نه تنها زندگی شما را بهتر می کند، بلکه جامعه سالم تری هم ایجاد می کند. یکی از گام های مهم در ترک اعتیاد موفق انتخاب روش درست برای ترک اعتیاد است. امروزه کلینیک های ترک زیادی وجود دارد که از روش های مختلفی برای ترک استفاده می کنند. تیم پزشکی و روانپزشک تأثیر زیادی در میزان موفقیت ترک دارد. از این رو در انتخاب روانپزشک برای ترک اعتیاد دقت زیادی داشته باشید.
در ترک اعتیاد مواد مخدر دخانیات این امکان را برای شما فراهم کرده ایم که به راحتی بتوانید بهترین پزشکان و روانپزشکان با تخصص ترک اعتیاد را پیدا کنید. همچنین این امکان برای شما فراهم شده است که با کمترین دردسر به صورت اینترنتی نوبت بگیرید. حتی در فرایند ترک و بعد از ترک هم می توانید با استفاده از خدمات مشاوره آنلاین و مشاوره تلفنی ترک اعتیاد مواد مخدر دخانیات هم به راحتی به پزشکتان دسترسی داشته باشید.
بسیاری از معتادان هیچ گاه بیماری اعتیاد خود را قبول نمی کنند و همواره آن را انکار می کنند،این افراد بر این باورند که به مصرف مواد مخدر وابسته نیستند و هرگاه اراده کنند می توانند مصرف را قطع کنند.ترک اعتیاد در این بیماران بسیار دشوار است زیرا اولین گام در ترک اعتیاد پذیرش بیماری و پیدا کردن راهکار برای درمان بیماری است.
دسته دیگری از بیمارانی که در دام اعتیاد گرفتار شده اند کسانی هستند که کاملاً بیماری خود را قبول دارند و به دنبال راهی برای رهایی از این بیماری هستند.برخی از این افراد بارها اقدام به ترک اعتیاد کرده اند و پس از مدتی دوباره به دلایل مختلف به مصرف مواد پرداخته و بیماری آنها عود کرده است.این افراد و خانواده آنها به دنبال روشی قطعی و علمی برای درمان بیماری هستند.
مراحل ترک اعتیاد در منزل و کلینیک در دخانیات به صورت اصولی و علمی در اکثر مراکز یکسان است،تفاوت مراکز ترک اعتیاد در دخانیات عموماً مربوط به سطح تخصص کادر درمان،روش مورد استفاده برای ترک و امکانات رفاهی مجموعه است.
معاینه پزشکی ترک اعتیاد در دخانیات
بیمار پس از پذیرش در کلینیک،توسط پزشکان مرکز مورد معاینه قرار گرفته و آزمایشات مختلف از جمله تست خون،تست قند،تست سلامت قلب،تست ریه را طی می کند.
قرنطینه و سم زدایی بدن معتاد در دخانیات
مرحله دوم بعد از معاینات و انجام آزمایشات،سم زدایی است.در این مرحله بیمار در محیطی با امکانات مناسب قرنطینه شده و اجازه مصرف مواد ندارد تا مواد مخدر کاملاً از بدن خارج شود.در این قدم با نظر پزشک از داروها و آرام بخش ها برای بیمار استفاده شده و برای پیشگیری از اُوردوز و تشنج،بیمار کاملاً تحت نظر پزشک است.
اصلی ترین دلیل شکست در ترک اعتیاد نادیده گرفتن جنبه روانی این بیماری است،وقتی یک فرد به مصرف یک یا چند ماده مخدر وابسته می شود علاوه بر وابستگی جسمانی،از نظر روانی نیز به مصرف ماده مخدر وابسته می شود.علاوه بر این وابستگی،اکثر افرادی که به بیماری اعتیاد گرفتار می شوند حداقل به یک یا چند بیماری روانی و اختلال شخصیت دچار هستند و بهترین روش برای ترک اعتیاد روشی است که علاوه بر ترک جسمانی و فیزیکی بیماری،به جنبه های روانی آن توجه داشته و پس از ریشه یابی بیماری ها و دلایل روانی وابستگی به این بیماری،به برطرف کردن و درمان علمی و اصولی آنها بپردازد.
ترک اعتیاد به مجموعه اقداماتی گفته می شود که برای رهایی فیزیکی و روانی فرد از دام اعتیاد به کار گرفته می شود تا فرد معتاد مصرف ماده مخدر را قطع کرده و به زندگی سالم و طبیعی قبل از اعتیاد برسد.پس از طی دوره سم زدایی بازیابی روح و روان بیمار اصلی ترین مرحله ترک اعتیاد است.این دوره حدود دو تا سه هفته طول می کشد و با نظر روانپزشک ملاقات با خانواده می تواند انجام شود،برنامه های تفریحی نظیر بازی های گروهی و ورزشی نیز در این مرحله در دستور کار قرار می گیرد.
مشاوره خانواده معتاد در دخانیات
نقش خانواده در درمان اعتیاد را به هیچ وجه نمی توان نادیده گرفت.در کنار درمان روانی بیمار،خانواده و نزدیکان نیز باید مشاوره های لازم برای نوع برخورد با معتاد بهبود یافته را آموزش ببینند تا بعد از بهبودی و ترخیص از کلینیک فرد دوباره به مصرف تمایل پیدا نکند.
پیگیری بعد از ترخیص معتاد
پس از بهبودی و ترخیص از کلینیک لازم است بیمار در دوره های آموزشی و روانشناسی حضور پیدا کرده و ارتباط او با مددکار تا مدتی ادامه داشته باشد.ترک اعتیاد تنها با سم زدایی و بدون درمان های روحی اثر بخشی چندانی نخواهد داشت و احتمال بازگشت به اعتیاد بسیار زیاد است.کلینیک تهران پاک بعد از ترخیص بیماران نیز وضعیت آنها را پیگیری خواهد نمود و برای شرکت در جلسات مختلف از ایشان دعوت می شود.
زمانی که فردی پس از مصرف یک ماده مخدر به مدت طولانی،مصرف آن را قطع کند با مشکلات جسمانی و روانی مختلفی مانند خماری و علائم ترک مختص به آن ماده مخدر روبه رو می شود.میزان شدت این نشانه ها بستگی به نوع ماده مخدر،مدت مصرف،میزان مصرف دارد.یک روش ترک اعتیاد مؤثر و اصولی به فرد برای مقابله با نشانه های ترک و هموار ساختن راه دشوار ترک بیماری اعتیاد کمک می کند.
برخی افراد به صورت شخصی اقدام به ترک اعتیاد در منزل می کنند که درصد بالایی از این اقدامات به دلیل عدم آشنایی و آگاهی فرد به ترک اصولی اعتیاد منجر به شکست می شود.بهترین اقدام در جهت ترک اعتیاد مراجعه به کلینیک ها و مراکز ترک اعتیاد معتبر و خوشنام است که ترک اعتیاد را زیر نظر افراد متخصص و باتجربه انجام می دهند.
برای ترک اعتیاد،فرد معتاد باید با مراجعه به یک مرکز ترک اعتیاد معتبر و کمک گرفتن از یک مشاور باتجربه،شرایط خود را توضیح داده و مشاور با در نظر گرفتن جنبه های مختلف بیماری،بهترین روش را برای درمان بیماری فرد انتخاب کند.انتخاب روش ترک اعتیاد بستگی به نوع ماده مخدر،مدت مصرف،شرایط جسمانی و روانی فرد و میزان مصرف دارد و هیچ روش یکسانی برای تمامی افراد وجود ندارد.
ممکن است روشی که برای ترک بیماری اعتیاد در یک فرد به خوبی عمل کرده باشد،برای یک بیمار دیگر جواب عکس داشته باشد.باید حتماً روش ترک اعتیاد پس از جلسات مشاوره بررسی و انتخاب شود.توجه داشته باشید که ترک اعتیاد امری بسیار تخصصی است و ضروری است تا در کمپ های ترک اعتیاد شبانه روزی تحت نظر متخصصین انجام بگیرد.
بنابراین انتخاب روش ترک اعتیاد و پیدا کردن یک مرکز ترک اعتیاد معتبر این روزها نیاز به تحقیق دارد،زیرا یکی از دلایل شکست در روند ترک اعتیاد،انتخاب روش درمان اشتباه است،بیمارانی که برای ترک اعتیاد به کلینیک مراجعه می کنند به مدت سه تا چهار هفته تحت درمان قرار می گیرند،طول دوره درمان به دوز مصرفی و مدت اعتیاد بستگی دارد.
هرچه دوز مصرف بالاتر باشد و فرد مدت بیشتری مواد مصرف کرده باشد صدمات جسمی و روحی بیشتری دیده است،بنابراین مدت زمان لازم برای ترک و درمان نیز طولانی تر است.در مدت درمان جسمی و روانی سموم ناشی از مواد مخدر از بدن فرد خارج شده (سم زدایی) و بیمار به زندگی بدون مصرف مواد عادت می کند.در این دوره با درمان های روانشناسی و مشاوره فرد مهارت های زندگی را بازمی آموزد تا در آینده بتواند بدون مشکل در کنار خانواده و اجتماع باشد.
بیمار این دوره را باید در محیطی آرام و بدون تنش طی کند،تغذیه سالم برای تقویت جسم آسیب دیده بسیار مهم است،نظارت مداوم پزشک متخصص برای ارزیابی سلامت جسمی و درمان آسیب های ناشی از مصرف مواد نیز ضروری است.در کنار سلامت جسم بازیابی سلامت روحی و رفع مشکلات و اختلالات شخصی و خانوادگی نباید فراموش شود،تا فرد بتواند بعد از بهبودی زندگی سالمی داشته باشد و میل به مصرف مجدد در او از بین برود.
برخی از روش های پرکاربرد ترک اعتیاد عبارتند از:
روش سقوط آزاد ترک اعتیاد
برخی از خانواده ها به محض اطلاع از بیماری اعتیاد در فرزند خود،واکنش شدید نشان داده و اقدام به طناب پیچ کردن و حبس کردن فرد کرده و می خواهند ظرف چند روز بیماری اعتیاد را درمان کنند.اما متأسفانه در اکثر موارد این روش به شکست منجر می شود و فرد بیمار در اولین فرصت دوباره اقدام به مصرف مواد مخدر می کند.
در این روش به جنبه های روانی و مشکلات شخصیتی که باعث بیماری اعتیاد شده اند توجهی نمی شود و فقط به ترک جسمانی مواد آن هم با روشی غیر علمی و اصولی پرداخته می شود.در برخی موارد با انتقال اجباری فرد معتاد به کمپ های غیر مجاز ترک اعتیاد،نه تنها اعتیاد فرد درمان نمی شود،بلکه اوضاع بدتر شده و بیمار از لحاظ جسمی و روحی با آسیب های جدی مواجه می شود.
دارو درمانی ترک اعتیاد
یکی از روش های ترک اعتیاد استفاده از داروهای جایگزین برای ماده مخدر مورد مصرف در فرد معتاد است.از معروف ترین داروها می توان به متادون و بوپرنورفین اشاره کرد.نکته اینجا است که تجویز و مصرف این داروها فقط می بایست با نظر پزشک و در شرایط خاص باشد ولی متأسفانه این روزها داروهای ترک اعتیاد توسط کمپ ها و مراکز ترک اعتیاد زیادی تجویز و استفاده می شود.
این داروها باید برای مدت محدود و در شرایط خاص تجویز شود ولی موارد زیادی گزارش شده است که افراد به صورت خودسرانه یا به پیشنهاد دوستان و سایر افراد معتاد اقدام به تهیه و مصرف این داروها برای ترک اعتیاد می کنند.
مصرف این داروها نه تنها به درمان اعتیاد کمک نمی کند،بلکه فرد معتاد به مصرف این داروها وابسته می شود.با توجه به اعتیادآور بودن این داروها،ترک این داروها نسبت به ماده مخدر مورد مصرف بیمار سخت تر و در برخی موارد غیرممکن است.در روش دارودرمانی هم مانند روش سقوط آزاد به جنبه های روانی بیماری اعتیاد توجهی نمی شود.
کاهش مصرف و ترک تدریجی ترک اعتیاد
در این روش دوز مصرف در فرد معتاد طی زمان طولانی کم شده و کم کم قطع می شود.با توجه به ترک تدریجی ماده مخدر،این روش نسبت به روش های ذکر شده در بالا بهتر است ولی اگر در این روش به بررسی و برطرف کردن مشکلات و جنبه های روانی بیماری اعتیاد توجه نشود،احتمال بازگشت و عود بیماری در این روش نیز وجود دارد.
استفاده از روان درمانی به همراه سایر روش ها بهترین روش ترک اعتیاد به شمار می رود،به خصوص اگر درمان در یک مرکز ترک اعتیاد معتبر و تحت نظر افراد متخصص و باتجربه باشد.ریشه یابی و درمان مشکلات روانی که باعث ایجاد بیماری اعتیاد در فرد شده اند،به همراه جلسات مشاوره فردی و گروهی تحت نظر روانشناس و پزشک متخصص می تواند به درمان قطعی و اصولی این بیماری بیانجامد و خطرات و مشکلاتی را که فرد با آنها درگیر است را به شدت کاهش دهد.
جلسات مشاوره باید حتی پس از درمان فیزیکی و قطع مصرف مواد مخدر ادامه داشته باشد تا از مصرف دوباره و عود بیماری جلوگیری شود.در این جلسات اعتماد به نفس بیمار بالا می رود و قدم به قدم به سمت بهبودی پیش رفته و با جنبه ها و ابعاد مختلف شخصیت خود آشنا می شود.این روش ممکن است روشی طولانی و زمان بر باشد ولی درصد بالایی از افراد به صورت اصولی درمان شده و هیچگاه به مصرف دوباره مواد مخدر روی نمی آورند.این روش یکی از تضمینی ترین روش های ترک اعتیاد به حساب می آید.
بدن انسان در معرض آلودگی های زیادی مثل آلودگی هوا قرار دارد.به همین دلیل سم زدایی بدن اهمیت دارد و حتی با خوردن برخی مواد غذایی می توان سم زدایی را انجام داد.انتخاب مواد غذایی نامناسب،مات گوارشی و استرس می تواند میزان سم را در بدن زیاد دهد.تولید آلاینده ها و سموم متعدد یکی از مات دنیای صنعتی است،موادی که روزانه انسان و سایر موجودات زنده را مورد هدف قرار داده است.تصفیه سموم ناشی از آلودگی های صنعتی،هوا و مسمویت با فلزات سنگین مانند سرب،جیوه،کادمیوم و آرسنیک نیازمند شناسایی تازه ترین راههای مقابله دراین زمینه است.
بطور کلی سم موجود در بدن به دو گروه عمده تقسیم می شوند.بخش بزرگی از این سموم مثل مواد به جا مانده از سموم گیاهی و آفت کش ها،فلزات سنگین ناشی از آلودگی هوا،انواع دخانیات و آلودگی های صنعتی از خارج وارد بدن انسان می شوند.دسته دوم نظیر سم که از تجزیه مواد غذایی و داروها در بدن تولید می شوند،نیز حاصل تجزیه مواد در بدن هستند.
منابع تولید سموم و راه های ورود آن به بدن
قطعا مصرف سیگار یکی از راه هایی است که بدن را مورد هجوم مواد سمی قرار می دهد اما راه های دیگری نیز وجود دارد که به راحتی می تواند مواد سمی را وارد بدن کند.هوایی که تنفس می کنیم و غذایی که می خوریم،نوشیدنی ها و داروها نیز می توانند از راه های ورود مواد سمی به بدن باشند.همچنین فشارهای جسمی و روحی که شیوه زندگی مدرن به انسان تحمیل می کند،سمومی را در بدن تولید می کند.لوازم آرایشی و بهداشتی نظیر اسپری های ضد عرق،لامپ های فلورسنت و قندهای تصفیه شده از جمله منابعی است که مواد سمی در آن به وفور یافت می شوند.مواد نگهدارنده و مواد افزودنی موجود در غذاهای کنسرو شده از جمله سمومی هستند که به طور روزمره به بدن انسان وارد می شوند.از طرفی فلوراید و کلر موجود در آفت کش ها به راحتی با آب مخلوط شده و وارد بدن انسان می شوند.همچنین تابش امواج مغناطیسی به بدن از طریق تلفن همراه که امروزه به سادگی در دسترس همگان یافت می شود،سبب می شود سمومی در بدن انسان تولید شده و به ارگان های بدن آسیب برسانند.
وقتی سموم و آلاینده ها وارد بدن می شوند،ابتدا کبد و سپس کلیه ها اقدام به جذب آن ها از طریق خون می کنند و در مرحله بعد به کمک مکانیسم های مختلف این سموم را به خارج از بدن هدایت می کنند که به این روند،پاکسازی خون یا سم زدایی بدن گفته می شود.سم زدایی بدن به هضم بهتر غذا و کسب انرژی کمک می کند و سبب می شود که فرد احساس بهتری نسبت به قبل داشته باشد.
عواملی چون مصرف روزانه و مداوم انواع سبزیجات و میوه های تازه می تواند نقش به سزایی در تسریع و بهبود روند سم زدایی داشته باشد.مثلا رژیم های غذایی مملو از فیبر،کربوهیدرات و آنتی اکسیدان می تواند سبب افزایش انرژی،افزایش سوخت و ساز بدن و تسریع فرآیند سم زدایی بدن گردد.فیبرها با افزایش حرکات روده و از سوی دیگر با اتصال به سموم موجود در روده ها در فرآیند دفع سموم بدن نقش مهمی دارند.
میوه هایی نظیر سیب سبز،مرکبات به خصوص لیمو ترش،سبزیجات تازه نظیر تربچه،کلم بروکلی،دانه های روغنی مانند گردو و بادام،جلبک های سبز خوراکی نظیر کلرلا ولگاریس،اسپیرولینا پلاتنسیس و نوشیدنی هایی نظیر چای سبز از بهترین منابع طبیعی جهت دفع سموم از بدن هستند.
دستگاه سم زدایی یونی عمدتا برای موارد زیر استفاده می شود:
امروزه وابستگی به مصرف و سوءاستفاده از مواد به ویژه موادمخدر و محرک از پدیده های پیچیده و شوم جامعه مدنی است.این معضل چندوجهی جامعه را از منظر امنیت،آرامش و ارزش های اخلاقی مورد تهدید و آزار قرار می دهد.چندسالی است که سازمان بهزیستی برای رفع این بلا،مرکز یا کانون هایی برای ترک اعتیاد تخصص داده است تا بتواند اعتیاد را تا حد ممکن ریشه کن کند.
ترک اعتیاد به مواد مخدر به روند درمان روانی یا پزشکی اعتیاد به مواد مخدر مانند تریاک،هروئین،کوکائین،برخی داروها و الکل اطلاق می شود.بنا بر تعریف اداره خدمات مواد مخدر و بهداشت روانی آمریکا در سال ۲۰۱۰ میلادی،که بر اساس تجربیات کسانی که خود را از چنگال اعتیاد رها کرده اند بنا شده است،تعریف ترک اعتیاد (بهبودی از اعتیاد) به شرح زیر است: «بهبودی یک فرایند تغییر است که از طریق آن افراد برای به دست آوردن سلامت و رفاه و آسایش خود و به دست گرفتن اختیار زندگی تلاش کرده و سعی می کنند تا همه امکانات و قابلیت های بالقوهٔ خود را مجدداً به دست آورند.»
در مراکز ترک اعتیاد یا مراکز بازپروری،معتادان مددجو،پس از پذیرش،با نظارت مددکاران دوره درمانی را می گذرانند.در مورد معتادان و کارتن خواب های تنهامانده،مددکاران،خانواده معتاد را شناسایی می کنند و آن ها را در جریان وضع فرد بیمار قرار می دهند.
سم زدایی مرحله اول چرخه ترک اعتیاد در مرکز ترک اعتیاد میباشد.در این مرحله،بیمار مورد معاینه پزشک و مددیار قرار میگیرد و بهترین روش طبق تجربه برای او تجویز میگردد.
مددجویان بعد از گذراندن دوره ترک اعتیاد و مرحله سم زدایی،وقتی از اتاق قرنطینه خارج می شوند هم زمان با شرکت در دوره ها و جلسات ترک اعتیاد با نظارت مددکاران در کارگاه های مهارت آموزی مشغول به کار می شوند.اشتغال و کسب درآمد مهم ترین دغدغه افرادی است که اعتیاد را کنار گذاشته اند و می خواهند به زندگی عادی برگردند.بدین منظور معمولاً در مرکز های ترک اعتیاد مرکز مهارت آموزی هم ایجاد می شود.در پی پاک ماندن فرد ترک اعتیاد کرده،گاه مددکاران برای آگاهی دادن به خانواده های آن ها با خانواده ها تماس می گیرند تا اعتماد آن ها را به تحول جدید جلب کنند.
ترک اعتیاد به مواد مخدر به روند درمان روانی یا پزشکی اعتیاد به مواد مخدر اطلاق می شود
بهترین مرکز ترک اعتیاد،مرکز هایی هستند که در درجه اول از کادر درمانی مجرب و حرفه ای تشکیل شده باشند و افرادی که در این مرکز به کار گمارده می شوند به کار خود علاقه داشته باشند و به معتاد به چشم بیمار نگاه کنند و نه مجرم.از جمله شرایط دیگری که یک مرکز را بهترین مرکز ترک اعتیاد خواهد کرد،داشتن پشتوانه مالی قوی و همچنین امکانات درمانی و رفاهی مطلوب است.
منظور از پشتوانه مالی اسپانسرهای متعهد و مسئول که توانایی فراهم کردن امکانات لازم برای اداره مرکز را داشته باشند.هر چه امکانات مجموعه مرکز بیشتر باشد شرایط برای کمک به معتاد هم بهتر خواهد بود.
در مرکز های ترک اعتیاد از روش های درمانی مختلفی برای درمان استفاده می شود که این روش درمانی با توجه به ماده اعتیاد آور و شدت اعتیاد فرد مصرف کننده متفاوت می باشد.از جمله روش های درمانی مورد استفاده در مرکز های ترک اعتیاد می توان به موارد زیر اشاره داشت :
روش یابویی: این اصطلاح که در مرکز های ترک اعتیاد و بین معتادان و خانواده آن ها رواج دارد به همان روش ترک ناگهانی اطلاق می شود.در این روش ترک به صورت یک روزه و بدون کاهش تدریجی یا جایگزین کردن ماده ای دیگر انجام می شود.
ترک سنتی : در این روش دوز مصرف به صورت تدریجی کم می شود تا اینکه به صفر برسد.در این روش طی شدن دوره ترک و تخطی نکردن از دوز روزانه و افزایش ندادن در میان برنامه اهمیت بسیاری دارد.
سم زدایی مرحله اول چرخه ترک اعتیاد در مرکز ترک اعتیاد میباشد
ترک با کمک متادون : در این روش نیز مانند ترک ناگهانی (یابویی) مصرف مواد قطع می شود اما متادون جایگزین آن می شود.هدف از این روش کاهش آسیب به بیمار و اطرافیان است.از آنجایی که متادون دارای طول مدت نئشگی بالاتری نسبت به سایر مواد مخدر است؛ استفاده از متادون به جای مواد مخدر باعث می شود عوارض مصرف و خطرات ناشی از آن کنترل شود و در عین حال سختی خماری،علائم ترک نیز کاهش می دهد.
روش سم زدایی : این روش برای افرادی استفاده می شود که دوز مصرفی بسیار بالایی دارند.برای اینکه تحمل خماری برای فرد راحت باشد از داروهایی استفاده می کنند که معمولا به بیهوشی بیمار منجر می شود.
روش سم زدایی برای افرادی استفاده می شود که دوز مصرفی بسیار بالایی دارند
از اهداف مرکز ترک اعتیاد مهمترین آن ایجاد یک فضا و محیط مناسب و سرشار از آرامش و احترام برای بازتوانی و درمان معتاد است.محیطی که شخص معتاد احساس تحقیر شدگی و مجرم بودن نداشته باشد و با آن مانند یک انسان عادی و بیمار که نیاز به درمان دارد،رفتار شود.
معمولا در مرکز های ترک اعتیاد غیر مجاز روش های صحیح ترک اعتیاد استفاده نمی شود و در به علت استفاده از روش ها و شیوه های درمان نامناسب و معیوب فرد با مات زیادی مواجه شدن و فرایند ترک او موفقیت آمیز نخواهد بود.
در مرکز های ترک اعتیاد غیر مجاز با فرد بیمار معمولا رفتار مناسبی نخواهند داشت.امکان اولیه از جمله غذای مناسب،فضای کافی،امکانات بهداشتی و نیاز های اولیه مورد نیاز بیمار در این مرکز ها فراهم نشده است.در این مراکز کتک زدن زدن و بد رفتاری با بیمار در زمان تقاضای او برای ماده اعتیاد آور به وفور مشاهده می شود.از جمله خطرات استفاده از مرکز های ترک اعتیاد غیر مجاز می توان به عدم ترک،خودکشی،خودسوزی و...اشاره داشت.
از اهداف مرکز ترک اعتیاد مواد مخدر در دخانیات ایجاد یک فضا و محیط مناسب برای بازتوانی و درمان معتاد است
:Published Date:10/15/2024 3:51:03 PM